niedziela, 11 czerwca 2017

Ciasto "magiczne"

Przyznaję, że do upieczenia tego ciacha sprowokowała mnie jego nazwa - chciałam się przekonać, na czym polega jego magiczność. W efekcie zyskałam nowy przepis na proste i szybkie ciasto, które bardzo mi zasmakowało. A na czym polega magia? Ano na tym, że z pozornie byle jakiej, bardzo rzadkiej masy wychodzi delikatny biszkopt na budyniowym spodzie. 

Ciasto "magiczne"


składniki:

150 g mąki
150 g margaryny
150 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
1 cytryna (sok)
600 ml mleka

wykonanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na krem. Dodać przestudzoną margarynę. Następnie partiami na zmianę dodajemy przesianą mąkę i mleko, wszystko miksując. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać całość łyżką. Ciasto przelewamy (jest dość rzadkie) do szczelnej formy (z tej porcji wychodzi mała foremka). 
Pieczemy w 160 C około 45 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy, czy ciasto nie zaczyna pękać. Jeżeli tak - wyciągamy je z piekarnika. Ciasto studzimy i na kilka godzin dajemy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz