Szybkie ciasto z galaretkami
składniki:
- biszkopt (przeważnie do tego ciasta robię wersję ciemną, czyli "odejmuję" 2 łyąki mąki, a "dodaję" w zamian 2 łyżki kakao) - powinien wystarczyć z 4 jajek
- 4 serki Danio waniliowe
- 2 lub 3 galaretki w różnych kolorach
- galaretka cytrynowa lub nowość na rynku - galaretka krystaliczna
- łyżka żelatyny
- marmolada
wykonanie:
Kolorowe galaretki rozpuszczamy w 250 - 300ml wody, studzimy, wlewamy do talerza lub innego dość płaskiego naczynia i dajemy do lodówki, żeby dobrze stwardniała. Potem kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Upieczony wcześniej biszkopt smarujemy cienko marmoladą lub dżemem, jeśli ktoś woli.
Do miski dajemy serki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i dodajemy jeszcze łyżkę żelatyny - dobrze mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i trochę studzimy. Wlewamy do serków i mieszamy mikserem na jednolitą masę. Wsypujemy galaretkowe kostki, mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy masę na biszkopt. Dajemy do lodówki.
- Smak ciasta można "regulować" zarówno wykorzystanymi serkami (zamiast waniliowych - truskawkowe, itp.), jak i galaretką wykorzystaną do utwardzenie masy. Tym razem użyłam krystalicznej o smaku truskawek.
- Ciasto jest bardzo kolorowe, więc ładnie się prezentuje na talerzu:)
- Piekłam w blaszce nieco mniejszej niż standardowa, więc masa serkowa wyszła dość wysoka. Gdyby jednak była za "niska", wystarczy położyć na niej owoce i zalać jeszcze jedną galaretką. Można też, oczywiście, zwiększyć ilość serków, ale wtedy należy zmniejszyć ilość wody, w której rozpuszczamy galaretkę cytrynową lub dodać żelatyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz