niedziela, 24 grudnia 2017

Ciastka przez maszynkę

Tym razem przepis, który od lat krąży po rodzinie.  Te ciasteczka stanowią idealny duet z koko sankami, jeśli chodzi o ilość jajek, więc zawsze piekę je tego samego dnia.

Ciasteczka przez maszynkę



składniki:
3,5 szklanki mąki
20 dag tłuszczu ( w tym 1/3 smalcu)
1 szklanka cukru pudru
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Te składniki lekko mieszamy (np. "siekamy" nożem)
4 żółtka
3 łyżki śmietany
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny

wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy, masę dajemy na  jakiś czas do lodówki, żeby stężała. Ciasto nakładamy do maszynki do mięsa i przez odpowiednią nakładkę "wyciskamy", krojąc na dowolnej wielkości ciasteczka. Pieczemy  na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz