Ciasto miodowe
składniki:
CIASTO
1/2 kg mąki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. cukru
4 łyżki śmietany
1 jajko
15 dag margaryny
MASA
20 dag masła lub margaryny
3/4 szkl. cukru pudru
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżeczki mąki krupczatki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy i dajemy do lodówki, żeby trochę stężało. Dzielimy na 3 części, wykładamy na blaszkę i pieczemy na ciemnozłoty kolor.
Przeważnie przygotowuję sobie 3 blaszki, i nakładam na nie ciasto od razu, bo piecze się ogólnie bardzo szybki, a dość długo rozkłada się ciasto na formie. Żeby sobie ułatwić, korzystam z małego wałeczka, który co jakiś czas obtaczam w mące.
Nie jest to łatwe zadanie, bo ciasto powinno być dość cienkie.
Aby zrobić krem, najpierw z mleka, mąki krupczatki i mąki ziemniaczanej gotujemy budyń. Kiedy przestygnie, ucieramy z masłem oraz cukrem pudrem. Smarujemy jeden z blatów polową masy i nakrywamy drugim, znowu smarujemy resztą masy i przykrywamy trzecim. Żeby przełamać nadmierna słodycz (choć ciasto wcale nie jest takie słodkie), wierzch polewamy lukrem zrobionym na soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz