niedziela, 24 grudnia 2017

Kokosanki

Jak to często bywa w moim przypadku - przepis wyszukałam w necie. Ilość składników idealnie pasuje mi do innych ciastek, które piekę w tym samym czasie. tam potrzebuję żółtka - tu białka i wszystko gra, nic się nie marnuje.

Kokosanki

składniki:
4 białka
20 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych (20 łyżek)
1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
Białka ubić na sztywno, potem dodać sok z cytryny oraz - stopniowo - cukier. Kiedy masa będzie pienista i błyszcząca, dodać wiórki i wymieszać delikatnie.
Nakładać ciastka łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 20 - 3- min. w 150 C . Kokosanki powinny mieć lekko złoty kolor.



  • Nie zdejmować ich z papieru zaraz po wyjęciu blaszki z pieca, tylko zaczekać, aż ostygną.
  • Powinny być z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie, ale u mnie znikają bez względu na to, co chrupie, a co nie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz