Babka bananowa ucierana
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka rozgniecionych bananów (2-3 sztuki)
1 łyżeczka sody
2 łyżki gorącego mleka
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, rozgniecione banany. Ucierać nadal, dodając sodę wymieszaną z gorącym mlekiem (wyjdzie taka piana). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem utrzeć. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem (ładnie wychodzi w takiej z kominem). Piec około 40 minut - do suchego patyczka - w temperaturze 180 C.
- Opcjonalnie można dodać bakalie.
- Przez brak czasu i, oczywiście, wrodzone lenistwo ucierałam mikserem i ciasto wyszło elegancko, więc po co się męczyć;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz