poniedziałek, 1 maja 2017

Babka bananowa ucierana

Zostało mi ostatnio kilka bananów, których już nikt nie chciał zjeść. Nie dlatego, że sczerniałe, ale podobno smak już nie ten;) No to wygrzebałam w Internecie przepis i postanowiłam wypróbować, co też z tego wyjdzie... I wyszło super! Babka zniknęła w oka mgnieniu.

Babka bananowa ucierana

składniki:

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka rozgniecionych bananów (2-3 sztuki)
1 łyżeczka sody
2 łyżki gorącego mleka
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, rozgniecione banany. Ucierać nadal, dodając sodę wymieszaną z gorącym mlekiem (wyjdzie taka piana). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem utrzeć. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem (ładnie wychodzi w takiej z kominem). Piec około 40 minut - do suchego patyczka - w temperaturze 180 C.


  • Opcjonalnie można dodać bakalie.
  • Przez brak czasu i, oczywiście, wrodzone lenistwo ucierałam mikserem i ciasto wyszło elegancko, więc po co się męczyć;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz