Ule kokosowe i orzechowe
składniki:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki kokosu lub zmielonych orzechów włoskich
1 białko
wykonanie:
Białko ubić z cukrem, wymieszać z orzechami lub kokosem - masa powinna być zwarta, ale nie może być zbyt sucha, bo będzie się kruszyć.
Masą napełniamy foremkę i kciukiem robimy "dziurę", do której potem nałożymy masę.
składniki na masę:
4 i 1/2 łyżki miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1 łyżka rumu lub spirytusu
wykonanie masy:
Wszystkie składniki mieszamy. Gotową masą napełniamy nasze ule (najlepiej robi się to przy użyciu szprycy do kremów). Żeby masa nie uciekała, podklejamy ule krążkami wyciętymi z suchych wafli lub gotowymi krążkami z opłatka.
- Ule bez wypełnienia mogą leżeć dość długo, ale potem bardzo twardnieją.
- Jeżeli robimy ule orzechowe, to najlepiej orzechy obrać szybciej, żeby lepiej podeschły. Im mielone orzechy bardziej "oleiste", tyk więcej damy cukru pudru.
- Aby ułatwić sobie wyciąganie ula z foremki można albo smarować ją delikatnie olejem, albo "wykładać" kawałkiem folii spożywczej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz