Kołocz z serem
składniki na ciasto:
40 dag mąki zwykłej lub tortowej
10 dag mąki krupczatki
1/2 kostki margaryny
5 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 jajka
wykonanie:
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli oraz łyżeczkę mąki. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski dajemy pozostałe składniki, wlewamy podrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto (jeśli wychodzi bardzo rzadkie, dodajemy mąki, ale ciasto powinno być dość kleiste, miękkie). Odstawiamy do wyrośnięcia.
składniki na posypkę (kruszonkę):
1/4 kg mąki
1/2 kostki margaryny
szklanka cukru
cukier waniliowy
wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy. Muszą się dobrze połączyć, żeby po oderwaniu kawałka i ściśnięciu go w palcach nic się nie kruszyło. Jeśli nadal jest sypkie, dodajemy jeszcze margarynę lub łyżkę kwaśnej śmietany.
składniki na masę serową:
1,3 kg sera
4 jaka
16 łyżek cukru
rodzynki
wykonanie:
Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Dodajemy rodzynki, mieszamy.
Na nasmarowaną tłuszczem blachę (wystarcza na taką dużą będącą na wyposażeniu piekarnika) wykładamy ciasto drożdżowe. Na to dajemy masę serową a na wierzchu układamy posypkę - odrywamy po malutkim kawałku, spłaszczamy w palcach i kładziemy jedną obok drugiej. Ja dodatkowo na ser wylewam jeszcze gęsty zaczyn drożdżowy (1/4 szklanki mleka, ok 2 dag drożdży, łyżka cukru a gdy to podrośnie - mąka w ilości takiej, aby uzyskać konsystencję dość gęstej śmietany). Pieczemy do delikatnego zbrązowienia posypki w około 200 C.
- Pracę najlepiej zacząć od zagniecenia posypki, którą potem dajemy do woreczka, żeby nie obsychała. Posypkę można także zamrozić.
- Przed nałożeniem sera dałam ciasto drożdżowe do piekarnika na około 5 minut.
- Początkowo ustawiam w piekarniku temperaturę około 230 C, a po 5 minutach zmniejszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz