niedziela, 2 kwietnia 2017

Sernik na herbatnikowym spodzie

Trochę z braku czasu, a trochę z... lenistwa, zyskałam nowy przepis na sernik. Łatwy, szybki w wykonaniu o delikatnym posmaku czekolady (mniam!).

Sernik na herbatnikowym spodzie

składniki:

spód
250 g (paczka) herbatników czekoladowych (kupiłam w Biedronce)
1/2 kostki miękkiej margaryny
1 łyżka gęstej śmietany

masa serowa
1 kg sera z wiaderka
30 dag kwaśnej śmietany
4 jajka
4 łyżki mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
rodzynki

wykonanie:

Herbatniki kruszymy, zagniatamy z margaryną i śmietaną (powinno się kleić). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową rozkładamy równo na dnie, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki.












Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy pozostałe składniki (poza białkami i rodzynkami) i nadal miksujemy na wolnych obrotach. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszając łyżką, łączymy z serem. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i całość dajemy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 40 min.












  • Masa serowa w czasie pieczenia "popęka".
  • W połowie pieczenia wyjęłam sernik z pieca i włożyłam go znowu po minucie - podobno dzięki temu ser nie opada. Mój opadł, ale minimalnie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz