niedziela, 11 czerwca 2017

Herbatniki

Ostatnio naszła mnie ochota na wypróbowanie zakupionych już jakiś czas temu foremek i pieczątek do herbatników. Tradycyjnie więc sięgnęłam do zasobów internetowych w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Znalazłam, wypróbowałam i... dzieci są bardzo zadowolone:)

Herbatniki


składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mleka
około 0,5 szklanki cukru + cukier waniliowy
1 jajko
1/3 kostki margaryny
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie - czekolada do polania

wykonanie:
Podgrzać mleko, rozpuścić w nim cukier, ostudzić.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Wbić jajko, dołożyć margarynę, "posiekać", aż składniki trochę się wymieszają. Zagniatać, dodając przestudzone mleko. Gotowe ciasto odłożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
Wałkować niezbyt grubo (2-3 mm), wycinać foremkami ciastka.
Piec w 180 C na złoty kolor.
Gotowe można polać czekoladą rozpuszczoną z 2-3 łyżkami mleka.

  • W oryginalnym przepisie proponowano wałkować grubiej - jak kto lubi. Osobiście wolę te nieco cieńsze, bo są bardziej chrupiące:)
  • Herbatniki wychodzą bardzo mało słodkie, więc można nieco zwiększyć ilość cukru, jeżeli nie planujemy polewać ich czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz