piątek, 10 marca 2017

Kruche babeczki

Bardzo lubię je piec, bo można je dość długo przechowywać i to taka moja szybka "rezerwa" w razie nieoczekiwanych gości.Wystarczy tylko nałożyć coś do środka i słodki poczęstunek gotowy!

Kruche babeczki

składniki:
3 szklanki maki tortowej lub krupczatki
2 żółtka
1 całe jajko
kostka masła
1/2 szklanki cukru

wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostki lub (o ile było zamrożone) potarte na grubych oczkach tarki. Siekamy nożem, aż całość trochę się wymiesza. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na około 2-3 mm (jeśli mamy większe foremki, można nieco grubiej). Przykładamy foremki do ciasta do góry dnem i wciskamy w ciasto. Odwracamy foremkę z krążkiem ciasta i delikatnie wciskamy je do środka. Pieczemy w 180 C do zarumienienia.
Wypełnić dowolną masą. Polecam masę karpatkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz