czwartek, 9 marca 2017

Ptysie lub karpatka

Z tego samego przepisu korzystam, piekąc albo ptysie, albo karpatkę. Sprawdzone!

Ptysie/Karpatka

składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 jajek
1/2 kostki margaryny

wykonanie:
Wodę z margaryną zagotować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i, stale mieszając, poczekać, aż masa będzie "szklista" i zwarta. Ostudzić. Dodawać po jednym jajku, ucierając do momentu, aż masa dobrze wchłonie jajko. Wtedy dajemy kolejne. Masa powinna być dość gęsta, więc trzeba uważać z ilością jajek.
Nakładać na blachę i piec 10 min. na najwyższej temperaturze piekarnika, a następnie przez około 25 minut suszymy na najniższej.


  • Jeżeli jajka są duże, to dodajemy ich mniej.
  • Długość pieczenia zależy od wielkości naszych ptysiów i sposobu nakładania - te ze szprycki są mniej zwarte, więc pieką się szybciej niż te nakładane łyżeczką.
  • Ta ilość ciasta wystarcza na 2 blaty karpatki, więc gdy ktoś chce tylko jeden, to oczywiście zmniejsza ilość składników o połowę.
  • Polecam do ptysiów lub karpatki masę karpatkową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz