czwartek, 9 marca 2017

Masa karpatkowa

Uwielbiam jej smak! Nadaje się zarówno do ptysiów, karpatki, napoleonki jak i do kruchych babeczek czy tortu.

Masa karpatkowa

składniki:
2 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
20 dag masła
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 cukru waniliowego

wykonanie:
Część mleka (niecałe 2 szklanki) wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zaczynamy gotować. Do reszty mleka wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy. Mączną "zawiesinę" wlewamy do gotującego się mleka i, cały czas mieszając, czekamy, aż masa zgęstnieje i zaczną się robić pęcherze powietrza. Studzimy. Ucieramy z masłem.


  • Zazwyczaj mieszam masło z margaryną pól na pół.
  • Masę można zamrozić.
  • W wersji dla dorosłych można dodać do niej odrobinę spirytusu lub wódki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz