niedziela, 1 kwietnia 2018

Ciasto marchewkowe

W poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam sięgnąć po warzywa. Wiele słyszałam na temat ciasta marchewkowego, ale jakoś nigdy nie piekłam. Do tej pory. I powiem szczerze - chyba to ciacho na stałe zagości w moim piekarniku:) Proste i szybkie w wykonaniu, a smakiem nie odbiega od innych pysznych ciast babkopodobnych.

Ciasto marchewkowe


składniki:

  • 220 g marchwi (startej na drobnych oczkach)
  • 300 g mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 220 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki
wykonanie:
Jajka ubić z cukrami na puch. Dodać olej i zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i sodą. Wymieszać mikserem na jednolitą masę. Dodać startą marchewkę i rodzynki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec do "suchego patyczka" (u mnie zajęło to jakieś 30 - 35 min. , ale w przepisie oryginalnym 50 - 55 min.)
Wystudzone ciasto polać lukrem, polewą czekoladową czy posypać cukrem pudrem. Według uznania.

  • Piekłam w formie silikonowej, więc nie musiałam jej dodatkowo natłuszczać, ale inną blachę należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz