Z lewej strony pojemniczek jeszcze zamknięty, a z prawej - rozłożony na części. Zasad jest bardzo prosta - skręca się wszystkie elementy z wyjątkiem takiej małej zatyczki. Przez pozostały w pojemniczku otwór wlewamy jajko i dopiero wtedy zakręcamy ostatni element. pojemniczki z jajkami wstawiamy do wody i gotujemy tak, jak zwykłe jajka. Potem wystarczy rozkręcić i ostrożnie wyjąć ugotowane jajko.
Zalet pojemniczków jest więcej:
- ugotowane jajko ma płaski spód, dzięki czemu możemy je np. elegancko w całości ustawić na talerzu;
- wraz z jajkiem do gotowania można wrzucić przyprawy i od razu nadamy odpowiedni smak
- wlać można tylko białko lub tylko żółtko - jak kto woli
Do moich pojemniczków wlewałam jak na razie jedno jajko, ale spokojnie powinny zmieścić się 2 średniej wielkości. Po ugotowaniu wygląda to mniej więcej tak (jakość zdjęcia trochę kiepska:()
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz