niedziela, 1 kwietnia 2018

Gadżet do jajek

Tym razem gadżet bardzo przydatny, jeżeli uwielbiamy potrawy z dodatkiem gotowanych jajek, a nie znosimy obierania skorupek. Sama nieraz rezygnowałam ze zrobienia jakiejś sałatki tylko dlatego, że nie miałam najmniejszej ochoty walczyć z opornymi skorupkami, zwłaszcza na świeżych jajkach. stąd, kiedy wypatrzyłam w sklepie takie niepozorne pojemniczki, postanowiłam je kupić i sprawdzić ich zastosowanie w kuchni.

Z lewej strony pojemniczek jeszcze zamknięty, a z prawej - rozłożony na części. Zasad jest bardzo prosta - skręca się wszystkie elementy z wyjątkiem takiej małej zatyczki. Przez pozostały w pojemniczku otwór wlewamy jajko i dopiero wtedy zakręcamy ostatni element. pojemniczki z jajkami wstawiamy do wody i gotujemy tak, jak zwykłe jajka. Potem wystarczy rozkręcić i ostrożnie wyjąć ugotowane jajko. 
Zalet pojemniczków jest więcej:
- ugotowane jajko ma płaski spód, dzięki czemu możemy je np. elegancko w całości ustawić na talerzu;
- wraz z jajkiem do gotowania można wrzucić przyprawy i od razu nadamy odpowiedni smak
- wlać można tylko białko lub tylko żółtko - jak kto woli
Do moich pojemniczków wlewałam jak na razie jedno jajko, ale spokojnie powinny zmieścić się 2 średniej wielkości. Po ugotowaniu wygląda to mniej więcej tak (jakość zdjęcia trochę kiepska:()


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz