wtorek, 3 lipca 2018

Ciasto rabarbarowe ekspresowe

Znalazłam na Pintereście i postanowiłam wypróbować ten przepis. Ponieważ czasu miałam niewiele, uszczęśliwił mnie fakt, jak szybko można je przygotować.

Ciasto rabarbarowe ekspresowe


składniki:
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
150 ml oleju
4 łodygi rabarbaru

wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając, dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty i miksera i dolewamy do masy olej. Potem dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (możemy nadal miksować na małych obrotach lub wymieszać ręcznie). Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch sypiemy kawałki rabarbaru. Pieczemy w temperaturze 170 C około 50 min. (tak w oryginalnym przepisie - w moim piekarniku to było jakieś 35 min.) - do "suchego patyczka".
Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz