środa, 5 lipca 2017

Babka budyniowa

Uff... Zdążyłam jeszcze zrobić zdjęcie ostatniego kawałka, zanim zniknął. To chyba najlepsza recenzja tego przepisu - zjedzenie babki zajęło mojej rodzince jakieś 2 godziny. A liczyłam, że na parę dni zaspokoję ich pragnienie słodkości;)

Babka budyniowa

składniki:
200 g miękkiej margaryny
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 budynie  (po 40 g każdy)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżek mleka

wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę z cukrami, dodać margarynę, mleko i miksować do połączenia wszystkich składników. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem do pieczenia, ucierając na niskich obrotach. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą (teraz już najlepiej ręcznie - łyżką).
Piec w 180 C przez 40 - 50 minut (do suchego patyczka).


  • Ilość mleka jest uzależniona od gęstości ucieranej masy. Jeśli margaryna będzie bardzo miękka lub zastąpimy ją masłem, mleko może nie być konieczne.
  • Celowo nie podaję smaku budyniu, bo tu można "poszaleć" - co kto lubi.
  • Czas pieczenia zależy od wielkości formy, której użyjemy. Tym razem piekłam w dość dużej formie z kominem, więc już po 30 minutach babka była gotowa:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz