Gofry
składniki:
4 jajka
700 ml wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
cukier waniliowy
1 i 1/2 opakowania proszku do pieczenia
ok 70 - 80 dag mąki
wykonanie:
Jajka ubić z cukrami, wlać wodę, olej, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc mąkę najlepiej dodawać stopniowo. Wlewać ciasto do gofrownicy i piec do zrumienienia.
- Z tej porcji wyjdzie około 20 gofrów.
- Płytki gofrownicy, nawet, jeśli są teflonowe, dobrze jest troszkę posmarować olejem przed każdą kolejną porcją.
- Upieczone gofry wykładać na kratkę z piekarnika lub ustawiać pionowo, żeby nabrały kruchości. Układane na talerzu lub jeden na drugim, zrobią się "gumowate".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz