środa, 5 lipca 2017

Gofry

 Kiedy brakuje mi czegoś słodkiego, a rodzina bardzo się domaga, piekę gofry. Do tego bita śmietana i wszyscy są szczęśliwi!

Gofry

składniki:
4 jajka
700 ml wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
cukier waniliowy
1 i 1/2 opakowania proszku do pieczenia
ok 70 - 80 dag mąki

wykonanie:
Jajka ubić z cukrami, wlać wodę, olej, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc mąkę najlepiej dodawać stopniowo. Wlewać ciasto do gofrownicy i piec do zrumienienia.


  • Z tej porcji wyjdzie około 20 gofrów.
  • Płytki gofrownicy, nawet, jeśli są teflonowe, dobrze jest troszkę posmarować olejem przed każdą kolejną porcją.
  • Upieczone gofry wykładać na kratkę z piekarnika lub ustawiać pionowo, żeby nabrały kruchości. Układane na talerzu lub jeden na drugim, zrobią się "gumowate".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz