HERBATNIKI
składniki:
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 90 g waniliowego cukru pudru
- 1 jajo
- szczypta soli
wykonanie:
Mąki bardzo
dokładnie posiekać z masłem, cukrem pudrem i solą, dodać jajo, zagnieść
gładkie ciasto. Podsypując odrobiną mąki krupczatki, wałkować cienko,
wykrawać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Układać blisko siebie na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozbełtanym jajem, posypywać cukrem
rafinowanym.
Piec do zezłocenia w nagrzanym do 180 C piekarniku.
Piec do zezłocenia w nagrzanym do 180 C piekarniku.
- Z podanej ilości składników wyszło mi około 3 blaszek ciastek.
- Wałkować radzę dość cienko (2-3 mm), bo wtedy są bardziej chrupkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz