sobota, 1 lipca 2017

Herbatniki chrupiące

Jeszcze jeden przepis na herbatniki. szczerze mówiąc - te mi bardziej smakują, bo są nieco słodsze od poprzednich. I chyba bardziej chrupiące. Ale moim dzieciom smakują obie wersje:)

HERBATNIKI

składniki:
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 90 g waniliowego cukru pudru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
wykonanie:


Mąki bardzo dokładnie posiekać z masłem, cukrem pudrem i solą, dodać jajo, zagnieść gładkie ciasto. Podsypując odrobiną mąki krupczatki, wałkować cienko, wykrawać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozbełtanym jajem, posypywać cukrem rafinowanym.
Piec do zezłocenia w nagrzanym do 180 C piekarniku. 

  • Z podanej ilości składników wyszło mi około 3 blaszek ciastek.
  • Wałkować radzę dość cienko (2-3 mm), bo wtedy są bardziej chrupkie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz