Piernikowe ciasto bez pieczenia
składniki:
300 g pierniczków bez lukru ( ja miałam "swojskie")
1,5 słoika powideł śliwkowych (u mnie - dżem z czarnej porzeczki)
krem:
2 szklanki mleka
2 czubate łyżki kaszy manny
200g miękkiego masła lub margaryny
150 g cukru pudru
2 łyżki araku lub kilka kropli aromatu arakowego (u mnie - kilka kropel aromatu waniliowego)
polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30%
Blaszkę wykładamy papierem, układamy pierniczki, przestrzenie między nimi wypełniamy drobnymi kawałkami. Pierniki smarujemy połową powideł.
Przygotowujemy krem - zagotowujemy mleko, wsypujemy do niego kaszę i gotujemy (mieszając) do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzoną kaszę oraz arak.
Połowę masy rozkładamy na przygotowanych wcześniej pierniczkach. Na kremie układamy kolejną warstwę pierników, smarujemy je resztą powideł i wykładamy drugą połowę masy.
Przygotowujemy polewę - w rondelku podgrzewamy śmietankę, wrzucamy do niej kawałki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmarowujemy cienką warstwę na kremie.
Ciasto wstawiamy do lodówki, aby nasze pierniczki zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz