Kruche ciasto z rabarbarem
składniki:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml oleju
5 jajek০
2 budynie (na 0,5l wody)
kilka łodyg rabarbaru
wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i "przesiekać" z margaryną. Dodać żółtka oraz 1/3 szklanki cukru. zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta dać do zamrażarki, a 2/3 rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 20 minut (180⁰C)
W tym czasie przygotować rabarbar, obierając go i krojąc w kostkę.
Z białek i reszty cukru ubić pianę. Dodać proszek budyniowy i, dalej ubijając, dolewać powoli olej.
Podpieczony spód wyjąć z pieca, poczekać chwilę, żeby trochę przestygł. Pianę z białek wyłożyć na ciasto, na pianę wysypać rabarbar, a resztę ciasta z zamrażarki pokruszyć na wierzch (ja starłam na grubych oczkach tarki).
Piec jeszcze około 30 minut w temperaturze 180⁰ C (do zarumienienia kruszonki)
- Ciasto można zrobić z innymi sezonowymi owocami, np. truskawkami.
- Jak widać na zdjęciach, moja piana jest lekko różowa - nie miałam 2 budyniów śmietankowych, więc dodałam jeden malinowy. Ciasto zyskało nie tylko koloryt, ale również delikatny posmak malin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz