Bananowiec
składniki:
upieczony wcześniej biszkopt
kostka masła
4 banany
3 galaretki cytrynowe
1 łyżka cukru pudru
wykonanie:
Pieczemy dowolny biszkopt.
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody (ok. 1/2 litra). Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Banany miksujemy. Banany i rozpuszczoną galaretkę wlewamy do masła, mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło, i wylewamy na biszkopt. Dajemy w chłodne miejsce do stężenia. Na zastygniętą masę kroimy plasterki banana i całość zalewamy ostatnią galaretką.
- Zamiast biszkoptu można poukładać okrągłe biszkopciki.
- Ja najczęściej daję wszystkie 4 banany do masy i ciasto zalewam nie jedną, ale dwoma galaretkami rozpuszczonymi w zmniejszonej ilości wody (zamiast litra - jakieś 2/3 litra)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz