Sernik z kokosem
składniki na ciasto:
1 kg białego sera
5 jajek
2 szklanki cukru
6 łyżek krupczatki
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
rodzynki
składniki na kokosową "glazurę":
1/2 kostki margaryny
10 dag kokosu (10 łyżek)
1/4 szklanki mleka
niecała szklanka cukru
wykonanie:
Zaczynamy od ciasta. Mielimy ser, margarynę topimy i studzimy. Wlewamy margarynę do sera, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Z białek ubijamy pianę, ostrożnie dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie, aż się połączą. Masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Teraz wykonujemy "glazurę" z kokosu. Do rondelka dajemy margarynę, cukier, mleko i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy kokos i całość chwilę podsmażamy, żeby cukier się rozpuścił. Masę wykładamy równomiernie na ser. Wkładamy do piekarnika (temperatura 180 - 200 C) i pieczemy do przyrumienienia kokosu. Po upieczeniu sernik powinien pozostać w piekarniku aż do ostygnięcia.
- Jeżeli ser jest bardzo tłusty, "mokry", można zmniejszyć ilość dodawanej do niego margaryny.
- Kokos na wierzchu powinien być lekko brązowy.
- Można w połowie pieczenia wyjąć sernik na około 1 min., bo wówczas tak nie opada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz