czwartek, 9 lutego 2017

Sernik z kokosem

To ulubione ciasto mojego męża, choć - jak to sernik - lubi sprawiać kłopoty z pieczeniem.

Sernik z kokosem



składniki na ciasto:
1 kg białego sera
5 jajek
2 szklanki cukru
6 łyżek krupczatki
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
rodzynki

składniki na kokosową "glazurę":
1/2 kostki margaryny
10 dag kokosu (10 łyżek)
1/4 szklanki mleka
niecała szklanka cukru

wykonanie:
Zaczynamy od ciasta. Mielimy ser, margarynę topimy i studzimy. Wlewamy margarynę do sera, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Z białek ubijamy pianę, ostrożnie dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie, aż się połączą. Masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Teraz wykonujemy "glazurę" z kokosu. Do rondelka dajemy margarynę, cukier, mleko i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy kokos i całość chwilę podsmażamy, żeby cukier się rozpuścił. Masę wykładamy równomiernie na ser. Wkładamy do piekarnika (temperatura 180 - 200 C) i pieczemy do przyrumienienia kokosu. Po upieczeniu sernik powinien pozostać w piekarniku aż do ostygnięcia.

  • Jeżeli ser jest bardzo tłusty, "mokry", można zmniejszyć ilość dodawanej do niego margaryny.
  • Kokos na wierzchu powinien być lekko brązowy.
  • Można w połowie pieczenia wyjąć sernik na około 1 min., bo wówczas tak nie opada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz