piątek, 10 lutego 2017

Biszkopt pulchny i wilgotny

Moją piętą Achillesową są biszkopty. Długo szukałam przepisu, aż natrafiłam na bardzo prosty w wykonaniu, który zawsze mi się udaje.

Biszkopt

składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki oleju

wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Następnie, nadal ubijając, wrzucamy żółtka. Na koniec wlewamy olej i jeszcze chwilę ubijamy. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całą masę. Wylewamy na blaszkę i dajemy do piekarnika (200 C). Pieczemy "do suchego patyczka".

  • Do białek przed ubijaniem dodaję szczyptę soli.
  • Najpierw wsypuję część mąki, mieszam, a dopiero potem dodaję resztę mąki z proszkiem do pieczenia (podobno to pomaga proszkowi lepiej zadziałać).
  • Ten biszkopt dość mocno wyrasta.
  • Łatwo można regulować proporcje, bo na 1 jajko przypada 1/4 pozostałych produktów.
  • Jeżeli otwieramy piekarnik pod koniec pieczenia, aby sprawdzić patyczkiem, nic się z tym biszkoptem nie dzieje. Przynajmniej nie zauważyłam;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz