Biszkopt
składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki oleju
wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Następnie, nadal ubijając, wrzucamy żółtka. Na koniec wlewamy olej i jeszcze chwilę ubijamy. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całą masę. Wylewamy na blaszkę i dajemy do piekarnika (200 C). Pieczemy "do suchego patyczka".
- Do białek przed ubijaniem dodaję szczyptę soli.
- Najpierw wsypuję część mąki, mieszam, a dopiero potem dodaję resztę mąki z proszkiem do pieczenia (podobno to pomaga proszkowi lepiej zadziałać).
- Ten biszkopt dość mocno wyrasta.
- Łatwo można regulować proporcje, bo na 1 jajko przypada 1/4 pozostałych produktów.
- Jeżeli otwieramy piekarnik pod koniec pieczenia, aby sprawdzić patyczkiem, nic się z tym biszkoptem nie dzieje. Przynajmniej nie zauważyłam;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz