Jabłecznik kolorowy
składniki:
3 szklanki mąki
kostka margaryny
2 łyżki cukru + 1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
różowy kisiel (truskawkowy, malinowy, itp.)
1 kg potartych jabłek
wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Margarynę (najlepiej zamrożoną) trzemy do mąki na dużych oczkach tarki. Siekamy nożem, żeby się mąka z margaryną trochę połączyły. Dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki cukru i zagniatamy ciasto, a następnie dajemy je do lodówki.
2/3 schłodzonego ciasta trzemy na grubych oczkach tarki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wkładamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
Wyciągamy blaszkę, ciasto posypujemy trochę bułką tartą (wchłonie nam nadmiar soku z jabłek). Na cieście rozkładamy jabłka.
Z 4 białek, 1,5 szklanki cukru ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel. Masę białkową wykładamy na jabłka i znowu dajemy całość na chwilę do piekarnika (na powierzchni białek musi zrobić się skorupka).
Wyciągamy blaszkę i na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę zostawionego w lodówce ciasta. Pieczemy na złoty kolor.
- Jeżeli boimy się, że jabłka mogą być zbyt soczyste, można wmieszać do nich kisiel i trochę bułki tartej.
- Kolor piany z kisielem wychodzi delikatnie różowy. Jeżeli chcemy uzyskać mocniejszą barwę, można dodać odrobinę barwnika spożywczego w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz