niedziela, 26 lutego 2017

Polewa "czekoladowa"

Jeżeli nie mamy w domu żadnej czekolady, która można by roztopić i zrobić z niej polewę, trzeba ją przygotować samemu. Oto mój przepis na prostą i szybką polewę.

Polewa "czekoladowa"

składniki:
1/4 kostki margaryny
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru

wykonanie:
Wszystkie składniki dajemy do rondelka i gotujemy na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Cały czas mieszamy, by nic się nie przypaliło;)

  • Tej polewy wystarcza na polanie babki, murzynka, itp.
  • Zaraz po zdjęciu z ognia jest dość rzadka, więc będzie spływać - dzięki temu łatwiej ją rozlać po całości ciasta. Wystarczy chwilę odczekać, aby masa zgęstniała i wtedy więcej zostanie nam na górze babki.
  • Jeżeli od razu zależy nam na nieco gęstszej, wystarczy zrezygnować z mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz