Ciastka maślane do szprycki
składniki:
1 1/4 kostki masła (250 dag)
kostka margaryny
1 kg mąki krupczatki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Można dodać kakao. Schłodzić (jeśli chcemy wyciskać przez szpryckę, to tylko chwilę, bo lepiej żeby ciasto było "lepkie"). Nakładać do szprycki i wyciskać na blaszkę. Piec w 180 C. UWAGA! Pieką się bardzo szybko!
- Masło musi być naprawdę dobrej jakości. Ja używam zawsze takiego w złoto- granatowym opakowaniu.
- Mąka krupczatka najlepsza jest "z kłoskiem"
- Blachy NIE SMAROWAĆ TŁUSZCZEM, a jeżeli chce się piec na papierze, to w trakcie wyciskania, ktoś musi nam ten papier trzymać.
- Zaraz po wyjęciu blachy z piekarnika trzeba nią postukać, aby ciastka się oderwały, inaczej nie damy rady ich zdjąć, bo będą się bardzo kruszyć.
- Z tego samego przepisu można korzystać, żeby zrobić ciastka kręcone przez maszynkę lub normalnie wykrawane, ale wtedy ciasto musi być bardziej schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz