niedziela, 12 lutego 2017

Ciastka maślane do szprycki

Swego czasu kupiłam sobie tzw. szpryckę do wyciskania ciastek. Co za tym idzie - musiałam znaleźć przepis, który będzie się nadawał do pracy z tego typu "narzędziem". I udało się! Poniższy przepis wykorzystuję od lat i ciastka wychodzą piękne, kruche i smaczne.

Ciastka maślane do szprycki
składniki:
1 1/4 kostki masła (250 dag)
kostka margaryny
1 kg mąki krupczatki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Można dodać kakao. Schłodzić (jeśli chcemy wyciskać przez szpryckę, to tylko chwilę, bo lepiej żeby ciasto było "lepkie"). Nakładać do szprycki i wyciskać na blaszkę. Piec w 180 C. UWAGA! Pieką się bardzo szybko!


  • Masło musi być naprawdę dobrej jakości. Ja używam zawsze takiego w złoto- granatowym opakowaniu.
  • Mąka krupczatka najlepsza jest  "z kłoskiem"  

  • Blachy NIE SMAROWAĆ TŁUSZCZEM, a jeżeli chce się piec na papierze, to w trakcie wyciskania, ktoś musi nam ten papier trzymać.
  • Zaraz po wyjęciu blachy z piekarnika trzeba nią postukać, aby ciastka się oderwały, inaczej nie damy rady ich zdjąć, bo będą się bardzo kruszyć.
  • Z tego samego przepisu można korzystać, żeby zrobić ciastka kręcone przez maszynkę lub normalnie wykrawane, ale wtedy ciasto musi być bardziej schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz