sobota, 25 lutego 2017

Ziemniaczane różyczki

Trochę inny sposób na przygotowanie i podanie ziemniaków, ale czego człowiek nie zrobi, żeby dzieciaki namówić do jedzenia;)

Ziemniaczane różyczki


składniki:
kilka ugotowanych ziemniaków (ja miałam 5 średniej wielkości)
1 jajko
łyżka masła
2 łyżki mleka
przyprawa do ziemniaków
ostra papryka (opcjonalnie)

wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dobrze zgniatamy. Dodajemy masło, jajko, przyprawę do ziemniaków (płaską łyżeczkę) i mieszamy. Teraz dodajemy mleko, ale stopniowo, aby nasza masa ziemniaczana nie wyszła za rzadka. W zależności od ziemniaków to może być 1 łyżka, 2 lub więcej - decyduje gęstość masy. Powinna łatwo mieszać się łyżką, ale po nabraniu i nałożeniu na papier musi zachować kształt.
Na blachę przykrytą papierem do pieczenia nakładamy masę łyżką lub wyciskamy przez szpryckę "różyczki".

Ja moje ziemniaczki posypuję jeszcze trochę ostrą papryką, bo rodzinka woli pikantnie:)

Teraz do piekarnika rozgrzanego do 200 C na około 10 - 20 minut. Czas zależy od wielkości różyczek - moje były dość małe, więc piekłam je jakieś 12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz