Ciasto z jabłkami i puszystą pianką
składniki:
5 jajek
15 dag margaryny
szklanka cukru pudru
szklanka cukru zwykłego
1/2 szklanki śmietany
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek lub słoik uprażonych jabłek do szarlotki
wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek
Żółtka, margarynę i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć. Wyłożyć do dużej foremki i dobrze podpiec.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i usmażyć.
Białka ubić na sztywno ze szklanką zwykłego cukru.
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, na nie równomiernie rozłożyć ubitą pianę.
Piec w 180 - 200 C do zbrązowienia piany.
- Tradycyjnie - jeżeli jabłka są bardzo soczyste i boimy się zakalca, ciasto przed położeniem jabłek można posypać bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz