środa, 15 lutego 2017

Ciasto z jabłkami i puszystą pianką

Kolejny wypróbowany przepis, który wyszukałam w necie. Uwielbiam jabłeczniki i kocham piankę bezową, a tu mam dwa w jednym. Poza tym ciasto ogólnie robi się dość szybko, a to spory plus dla zagonionych jak ja ;)

Ciasto z jabłkami i puszystą pianką


składniki:
5 jajek
15 dag margaryny
szklanka cukru pudru
szklanka cukru zwykłego
1/2 szklanki śmietany
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek lub słoik uprażonych jabłek do szarlotki

wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek
Żółtka, margarynę i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć. Wyłożyć do dużej foremki i dobrze podpiec.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i usmażyć.
Białka ubić na sztywno ze szklanką zwykłego cukru.
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, na nie równomiernie rozłożyć ubitą pianę.
Piec w 180 - 200 C do zbrązowienia piany.


  • Tradycyjnie - jeżeli jabłka są bardzo soczyste i boimy się zakalca, ciasto przed położeniem jabłek można posypać bułką tartą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz