Pierniczki
składniki:
1/2 kg mąki
20 dag sztucznego miodu
1 czubata łyżka prawdziwego miodu
7 dag cukru
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników
wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy miód, przyprawę do pierników, margarynę oraz cukier. Studzimy.
Do mąki wymieszanej z sodą dodajemy jajka, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem.
Zagniatamy ciasto (jeżeli będzie rzadkie, dodajemy trochę mąki).
Chłodzimy chwilę w lodówce.
Wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.. Układamy na blaszce i pieczemy do zrumienienia (około 10 min. w dobrze rozgrzanym piekarniku) w temperaturze 180 C.
- Ponieważ w rozgrzanym piekarniku pierniczki pieką się naprawdę szybko, zawsze najpierw przygotowuję kilka blach, a dopiero potem uruchamiam piekarnik.
- Najlepiej przechowuje się je w tekturowym lub metalowym pudełku.
- Można je oczywiście dowolnie dekorować, ale moja rodzinka woli takie naturalne;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz