niedziela, 12 lutego 2017

Pierniczki

Kolejny przepis internetowy. Autorką jest Różyczka. Od lat piekę pierniczki według tej receptury i nigdy się nie zawiodłam. Pierniczki ładnie wyrastają i nie są twarde. Moje dzieci lubią je tak bardzo, że muszę piec co najmniej z podwójnej porcji :D

Pierniczki
składniki:
1/2 kg mąki
20 dag sztucznego miodu
1 czubata łyżka prawdziwego miodu
7 dag cukru
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników

wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy miód, przyprawę do pierników, margarynę oraz cukier. Studzimy.
Do mąki wymieszanej z sodą dodajemy jajka, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem.
Zagniatamy ciasto (jeżeli będzie rzadkie, dodajemy trochę mąki).
Chłodzimy chwilę w lodówce.
Wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.. Układamy na blaszce i pieczemy do zrumienienia (około 10 min. w dobrze rozgrzanym piekarniku) w temperaturze 180 C.

  • Ponieważ w rozgrzanym piekarniku pierniczki pieką się naprawdę szybko, zawsze najpierw przygotowuję kilka blach, a dopiero potem uruchamiam piekarnik.
  • Najlepiej przechowuje się je w tekturowym lub metalowym pudełku.
  • Można je oczywiście dowolnie dekorować, ale moja rodzinka woli takie naturalne;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz