składniki:
kostka margaryny
0,5 szklanki mleka
2 szklanki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie bakalie
wykonanie:
Margarynę, mleko, cukier i kakao dajemy do garnka, rozpuszczamy, chwilę gotujemy, aby cukier się rozpuścił. Należy pamiętać o mieszaniu, żeby nic się nie przypaliło. Masę studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy, mieszamy. Wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Dajemy do masy i delikatnie mieszamy. Można dodać bakalie.
Gotowe ciasto wlewamy do formy (najlepiej takiej na babkę z kominem). Pieczemy w ok. 180 C do "suchego patyczka".
Ciasto po ostygnięciu polewamy polewą czekoladową.
- Ja piekę w formie silikonowej, więc nie mam problemu z wyjęciem gotowego murzynka, jednak inne formy warto nasmarować margaryną i posypać bułką tartą.
- To samo ciasto można wykorzystać do pieczenia muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz