Sałatka z kapusty pekińskiej i słonecznika
składniki:
kapusta pekińska (duża)
paczuszka obranego słonecznika (taka standardowa, a nie 0,5 kg;)
około 10 dag sera żółtego
kukurydza konserwowa
3/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
wykonanie:
Słonecznik uprażyć na patelni na lekko złoty kolor (żeby był chrupiący). Kapustę poszatkować, dodać wystudzony słonecznik, kukurydzę oraz starty na dużych oczkach ser.
Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobiną soli, wymieszać z majonezem i jogurtem. Powstałym sosem zalać kapustę. Wszystko wymieszać i schłodzić.
- Jak to zwykle przy sałatkach bywa - ilości składników są opcjonalne w zależności od upodobań. Miłośnicy słonecznika wsypią całą paczuszkę, a inni - tylko trochę. Podobnie z kukurydzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz