poniedziałek, 27 lutego 2017

Sałatka z kapusty pekińskiej i słonecznika

Polecam szczególnie miłośnikom słonecznika i czosnku. Przepis z Internetu, ale sprawdzony.

Sałatka z kapusty pekińskiej i słonecznika

składniki:
kapusta pekińska (duża)
paczuszka obranego słonecznika (taka standardowa, a nie 0,5 kg;)
około 10 dag sera żółtego
kukurydza konserwowa
3/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól

wykonanie:
Słonecznik uprażyć na patelni na lekko złoty kolor (żeby był chrupiący). Kapustę poszatkować, dodać wystudzony słonecznik, kukurydzę oraz starty na dużych oczkach ser.
Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobiną soli, wymieszać z majonezem i jogurtem. Powstałym sosem zalać kapustę. Wszystko wymieszać i schłodzić.


  • Jak to zwykle przy sałatkach bywa - ilości składników są opcjonalne w zależności od upodobań. Miłośnicy słonecznika wsypią całą paczuszkę, a inni - tylko trochę. Podobnie z kukurydzą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz